Onderzoek en preventie

 

Een belangrijke start voor een optimale behandeling van uw gebit is aandacht voor de kennismaking tijdens uw eerste bezoek, (uitgebreid) onderzoek en preventie.

 

Eerste bezoek

 

Het eerste bezoek aan de tandarts is een belangrijk moment. Dan wordt de basis gelegd voor een goed contact tussen u als patiënt en de tandarts. De tandarts dient te onderzoeken waarvoor u precies komt, wat de eventuele klachten zijn en wat u ver­wacht. Dit is niet altijd eenvoudig. Daarom is het van groot belang dat de tandarts u aan het woord laat over de reden van uw komst, uw  wensen en verwachtingen, alvorens de mond te onderzoeken.  

 

Onderzoek

 

Tijdens de kennismaking kan al gestart worden met het onderzoek van uw gebit. Indien noodzakelijk zal een volgende afspraak gepland worden voor uitgebreid onderzoek (o.a. invullen van de gezondheidsvragenlijst, het bekijken van uw tandvlees en de tanden en kiezen, röntgenfoto's en eventueel het maken van digitale foto's en gebitsmodellen). Aan de hand van alle bevindingen en uw wensen komen we samen tot een (voorlopig) behandelingsvoorstel. Het eerste doel is altijd een gezonde basis te bewerkstelligen waarbij de mond vrij is van tandbederf, (tandvlees) ontstekingen zijn behandeld en uw gebit optimaal functioneert. Ook het voorkomen van tandheelkundige problemen (preventie) krijgt ruime aandacht.

 

Preventie

 

Voor een optimale mondgezondheid voor nu en in de toekomst vinden wij het belangrijk dat u weet op welke wijze u uw gebit goed kan verzorgen. Een goede mondhygiëne speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van tandbederf en tandvleesontstekingen. Net zoals gezonde voeding en andere preventieve maatregelen zoals het gebruik van (extra) fluoride en het sealen van kiezen bij kinderen. Meer informatie over preventie kunt u binnenkort lezen op de pagina's over de mondhygiëniste en de preventie-assistente

 

Waarom het boren van gaatjes vaak niet nodig is :-)

 

Tom Scheele 8 december 2015 (uit Trouw)

Tandartsen grijpen te snel naar de boor. Vaak is boren pas nodig als het tandglazuur onherstelbaar is beschadigd en dat kan soms wel een paar jaar duren. Die tijd kan beter worden benut voor preventie.

 

Tandbederf begint bij tandglazuur dat langzaam afbrokkelt. Als hier een gaatje in komt, wordt daarna pas het tandbeen aangetast. Dit proces kan wel twee tot vier jaar duren. Door in de tussentijd de tanden beter te verzorgen kan de nachtmerrie van de tandartsboor vaak worden voorkomen.

Maar daarvoor moet zowel bij de patiënt als bij de tandarts de knop om, zegt hoogleraar tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) Cor van Loveren.  "Tandartsen die zien dat er een gaatje aankomt, grijpen vaak niet in. Pas als het glazuur echt stuk is, doet men iets. Maar dan is het al te laat en moet er worden geboord. Er moet al bij de allereerste constatering van tandbederf worden ingegrepen."

Voorlichting
Onderzoeksleider Wendell Evans van de universiteit van Sidney constateerde dat, mits je op tijd begint met de behandeling, er dertig tot vijftig procent minder kans is op een gaatje. Die behandeling is overigens niet ingewikkeld: de beschadigde tand moet worden ingesmeerd met een fluoride beschermlaagje, van hetzelfde soort dat al vaak bij kinderen wordt toegepast. En daarnaast moet er natuurlijk minder gesnoept en beter gepoetst worden. 

Beter voorkomen dan genezen moet het motto van een tandarts zijn, vindt Van Loveren. Waarom kiezen tandartsen dan toch vooral voor behandelen? "Een tandarts wil niet de hele dag voorlichter zijn, hij heeft namelijk gestudeerd om te behandelen", legt Van Loveren uit. "Daarnaast is er het verwachtingspatroon van de patiënt. Die gaat niet naar de tandarts om alleen maar te horen dat hij beter moet poetsen en minder moet snoepen." 

En dus grijpen tandartsen vaak te laat in. "Als je eerder constateert dat er tandbederf aankomt en patiënten verantwoordelijker met hun gebit omgaan kan een hoop leed worden bespaard en de boor misschien voortaan in de kast blijven."



© Copyright 2004-2024 - Tandartspraktijk Karsten