Bleken van tanden

Het bleken van tanden is op verschillende manieren mogelijk. Na de globale uitleg ziet u onder aan deze pagina enkele resultaten.

Zie ook de digitale bleekfolder van het Ivoren Kruis.

 

-  Uitwendig bleken (in de tandartspraktijk of de thuisbleek methode)

-  Inwendig bleken

 

Uitwendig bleken in de tandartspraktijk

Bij uitwendig bleken worden uw tanden met behulp van een aan de voorkant van uw tanden aangebrachte bleekgel lichter van kleur. Van te voren wordt de kleur vastgelegd opdat het resultaat vergeleken kan worden met de beginsituatie. Deze methode kan in de tandartspraktijk worden gedaan en het resultaat is na ongeveer 1 1/2 uur zichtbaar. De kleur kan, net als bij andere bleekmethodes, altijd weer iets teruglopen. Nadeel is dat bij het weer iets donkerder worden van uw tanden deze procedure weer helemaal herhaald dient te worden. Een ander nadeel is dat selectief bleken van bijvoorbeeld een of twee tanden minder voorspelbaar is (zie thuisbleek methode).

 

Uitwendig bleken (thuisbleek methode)

Bij deze methode wordt van uw gebit een model gemaakt met daarop een dunne doorzichtige mal. Deze mal (bleeklepel) wordt voorzien van een kleine hoeveelheid bleekgel en draagt u bijvoorbeeld 's-nachts. Na enkele dagen is het resultaat al zichtbaar. De mate van verkleuring bepaald het aantal dagen dat u de bleeklepel moet dragen. Nadeel van deze methode is dat het meer tijd vraagt, maar er zijn zeker ook belangrijke voordelen. Zo kunt u afzonderlijke tanden, die in het begin donkerder waren dan de andere tanden, extra bleken en kunt u in overleg met de tandarts zelf bepalen hoeveel lichter u uw tanden wilt hebben. Mocht na een jaar de kleur iets toch donkerder geworden zijn, dan is een of twee dagen opnieuw bleken voldoende voor weer een stralende lach. Dit met alleen de (geringe) kosten voor de bleekgel. Zie ook een krantenartikel over thuisbleken. Thuisbleken heeft onze voorkeur vanwege onder andere de voorspelbare procedure en het mooiere resultaat op de langere termijn.

 

Inwendig bleken

Wanneer een enkele tand als gevolg van een ongeval en de daarna uitgevoerde wortelkanaalbehandeling verkleurd is, bestaat de mogelijkheid via een opening aan de achterzijde van de tand deze van binnenuit te bleken. In de tand wordt na reiniging een bleekmateriaal aangebracht en wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. Meestal na een week is de tand weer goed op kleur. Soms is het verversen van het bleekmateriaal bij ernstige verkleuringen gewenst. Als de tand weer mooi van kleur is, wordt de tand afgesloten met een definitieve witte vulling.

Bij ons in de praktijk wordt alleen de thuisbleekmethode en/of het inwendig bleken toegepast.

 

 

Resultaat na inwendig

bleken

 

 

Resultaat na uitwendig

bleken met thuisbleek

methode (3 dagen)

 

Tand is inwendig

gebleekt. Alleen langs tandvlees nog enige verkleuring.

Klant heel blij.

 

Resultaat na kleine week

thuisbleken

 


© Copyright 2004-2023 - Tandartspraktijk Karsten